Follow the money before it funds scientific research

Studies gefinancierd door de tabaksindustrie worden niet langer meer geplaatst in het British Medical Journal. Het heeft een tijdje geduurd, maar dan heb je ook wat…Ik ben eigenlijk verbaasd dat zogenaamd onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek door de tabaksindustrie van centen werd voorzien. Daar zit toch een luchtje aan zou je denken. Ik ben wel benieuwd wat voor soort onderzoek dat geweest is, en wat de resultaten waren. Dat moet ik nog eens gaan bekijken..
Ben ik te kort door de bocht als het de wetenschap niet uitmaakt waar het geld voor hun onderzoek vandaan komt? Vorig week, over een ander hot topic- de voedingsindustrie- stelde Aalt Dijkhuizen, president van The Dutch Topsector Agri &Food, nog dat het niet uitmaakt waar het geld vandaan komt voor wetenschappelijk onderzoek. Op 9 maart 2014 zei hij op twitter:”Bepalend is niet wie (..) financiert, maar of aanpak en uitkomsten openbaar en verifieerbaar zijn. Dat zijn ze.”

Daar werd wel tegen geageerd door andere twitteraars, maar op een gegeven moment was het angstvallig stil van de zijde van Aalt. Misschien omdat de redenering niet helemaal klopt? En je eindigt in het moeras als je denkt dat geld geld is?  Want voor Aalt maakt het allemaal niet uit. Geld van de porno-industrie? Prima! Geld via het zemen van ramen?Maakt niet uit! Geld door te handelen op de beurs? Nog beter!  Geld van de belanghebbende industrie! Super!

Als het onderzoek maar transparant is… Denkt de President van de Top Sector dat de argeloze consument het toch niet zal merken? Gelukkig worden we met zijn allen wakker. Ik zeg met mijn boerenverstand  (en trouwens ook nog een wetenschappelijke opleiding): “follow the money before it funds scientific research”

http://www.huffingtonpost.com/2013/10/17/british-medical-journal-tobacco-studies-funded_n_4109434.html?ncid=edlinkusaolp00000003

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s