Wat weten wij eigenlijk van verslaving?

Wat weten wij eigenlijk van verslaving?

De sleutel die maakt dat mensen stoppen met roken, is er niet. De wetenschap heeft geen antwoord hoe het kan dat mensen van de een of andere dag kunnen stoppen, zelfs na 50 jaar roken. En ook niet waarom het anderen niet lukt. Het ultieme bewijs is er niet.
Heel veel argumentatie is in de aard nog onbewijsbaar. En men spreekt ook snel in moreel-ethische termen. Rokers zouden hulp nodig hebben van artsen. Maar wanneer heeft iemand recht op iets of niet? Dat kun je verankeren in een waarde, maar die waarde kun je uiteraard niet bewijzen.
Hoe werkt verslaving en hoe kun je daarvan af komen? Wat weten wij eigenlijk van de hersenen? En waarom vaart het grote publiek zo blind op wetenschappelijk onderzoek? Populair-wetenschappelijke programma’s en artikelen beginnen vaak met zinnen als ”de wetenschap heeft aangetoond, dat…”. Waarbij de wetenschap als een soort nieuwe openbaring wordt neergezet. Terwijl sommige wetenschappers nog vaak genoeg zeggen het niet te weten.
Afgelopen vrijdag nog. NRC-handelsblad interviewde farmacoloog Berend Olivier. Olivier deed onderzoek naar hersenmechanismen en neurofarmacologie. De verslaggever vroeg hem naar het ontstaan van depressies: “Ik zou het niet weten. Mensen kijken mij altijd stomverbaasd aan als ik dit antwoord geef, maar het is wel de waarheid. We begrijpen nog geen snars van hoe onze hersenen werken.” En even verderop: “Echte geneesmiddelen ontbreken op dit terrein, zegt hij. “Er bestaan geen antibiotica voor de ziel. Geneesmiddelen in de psychiatrie zijn, als ze er al zijn, symptoombestrijders.”
Olivier is verder ronduit pessimistisch over de middelen, die hij zelf in dienst van Philips-Duphar en later Solvay op de markt bracht. „Neem serotonineheropnameremmers, de zogeheten ssri’s”, zegt Olivier, „deze antidepressiva werken in ongeveer de helft van de gevallen, en dan nog zijn patiënten die het slikken niet 100 procent beter. En als ze bij iemand niet werken, krijgt die wel gratis de bijwerkingen erbij.”
Misschien moeten we niet zo op de wetenschap blind varen en vooral blijven doen wat werkt voor jou, werkt bij anderen, in het verleden en nu. En ook op bijwerkingen van in de aard giftige middelen blijven letten….
Een pil die maakt dat je acuut stopt met roken is er (nog) niet. Hoewel er wel pillen zijn die maken dat de afkickverschijnselen gedempt worden.
Er niet aan beginnen blijft de beste remedie. En als je wilt stoppen? We doen ons best met ons boek…☺ We houden het in ieder geval leuk. Dat beloven we.

Lees het interview met Berend Olivier in NRC van afgelopen vrijdag: http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2014/maart/28/het-gevecht-om-de-anti-agressiepil-1360402

Leave a comment