Dirigeren en roken: de lessen van Jaap van Zweden

Dirigeren en roken: de lessen van Jaap van Zweden

Mensen denken dat wij een boekje maken over stoppen met roken. En op het eerste gezicht is dat ook zo. Maar eigenlijk gaat het over het bewust worden van datgene wat je kunt doen met je leven en wat je in je lichaam stopt. You are what you eat. Werkelijk. Wij hebben veel research gedaan met marketingspecialisten, psychologen, artsen, voedingsdeskundigen, gedragsdeskundigen enzovoort. Maar soms krijgen we zomaar belangrijke inspiratie uit onverwachte hoek.

Vorige week keken wij naar het tv-programma Collegetour met als gast Jaap van Zweden, de wereldberoemde violist en dirigent. Van Zweden had het over stress. “Ja die kende hij wel. En ook spanning.” Maar het woord nerveus moet je volgens hem nooit in de mond nemen. “Je bent alleen maar nerveus als je iets moet doen wat je niet kan. Gespannen zijn kan altijd. Nervositeit moet je accepteren. Het is er. Het moment dat je er iets tegen wilt doen krijg je er een verhouding mee. Met al die gevoelens. Dat hoeft niet. Je moet gewoon accepteren en denken, he mijn been trilt, interessant.”
Dus nerveus zijn om te stoppen met roken? So be it. It’s all in the mind.

Heel veel zit in voorbereiding in het leven. Met alles en in alles wat wij doen. Van Zweden: “Maar als je alles geeft, wat kan er gebeuren? Als je weet dat je niet alles er voor hebt gedaan, dan heb je alle recht om nerveus te worden.”
Stoppen met roken vergt ook voorbereiding. Zomaar opeens stoppen van de een of andere dag werkt vaak niet. “Ik kan elk moment stoppen als ik wil” hoor je rokers vaak zeggen. En het is precies deze gedachte die de verslaving in stand houdt. Elk moment kun je immers beginnen met stoppen. “Stoppen is dan ook het makkelijkste wat er is, ik doe het tien keer per dag,” hoor je rokers vaak grappenderwijs zeggen.
Mentale voorbereiding voor het stoppen is erg belangrijk. We wijden er een heel hoofdstuk aan in ons boek.

Van Zweden had nog een mooie les. Het goud lag voor het oprapen in de uitzending. Als kind, beloonde zijn vader hem iedere dag. “Als je nu nog een uurtje studeert, maak ik een lekker hapje voor je.” Daar was hij voor te porren, want hij hield en houdt van lekker eten.
Jezelf belonen voor wat je gedaan hebt en bereikt, is erg belangrijk. En als je stopt met roken, beloon je zelf dan elke dag dat je niet rookt. Met iets wat je niet gewoon bent te doen. Want uit je dagelijks ritme komen, daar gaat het eigenlijk over. Simpel eigenlijk.

Bekijk de uitzending van College Tour met Jaap van Zweden:
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1408947

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s