P&W of hoe je welbewust verwarring creëert over gezond-zijn

P&W of hoe je welbewust verwarring creëert over gezond-zijn

De uitzending van P&W gisteravond over gezond eten hebben we niet gezien. Bewust, want het voegt geen jota toe. De reacties op twitter en facebook logen er niet om. “Zelden zo’n chaotische aflevering gezien.” Met het voedingscentrum dat nog de schijf van vijf promoot en Midas Dekker als oude knorrige nar. Alle ingrediënten om mensen met een kluitje in het riet te sturen, waren weer aanwezig.
Een programma als dit heeft als doel om informatief te zijn -zie de aankondiging ervan-, maar het creëert alleen maar verwarring. Goed voor de kijkcijfers. En goed voor Jeroen Pauw en Paul Witteman en andere BN’ers. That’s all.
Verwarring is het mooiste excuus om niets te ondernemen of te proberen. “Ik weet het niet meer wat ik moet geloven…”
Het valt misschien niet mee om na te gaan wat echt werkt en wat niet als je gezonder wilt gaan leven. Maar een simpel adviesje: laat de mainstream media voor wat ze zijn. Het leven op tv, in kranten en in magazines gaat van marketinghype naar marketingdeceptie. Ontluisterend. Het ontmoedigt je als je niet oppast… .Laat P&W aan je voorbij gaan, nu.nl of waarmee je je ook mag afleiden. Sla je door alle marketing en mediagezever heen. Geloof het niet als er op een potje mooie groenten staat. Of als er ‘natuurlijk’ op staat. Wist je dat de term ‘natuurlijk’ is uitonderhandeld tussen overheid en fabrikanten? Als fabrikant mag je ‘natuurlijk’ er op zetten als er maar 5% natuurlijke ingrediënten in zitten. En dan is het nog veel…. De rest mag je opvullen met shit, excusez le mot. Dat soort info hoor je natuurlijk niet van Patricia Schutte van het voedingscentrum. Dat zou de voedingsindustrie maar schaden.
Dus het is echt zaak je brein aan het werk te gaan zetten, en informatie zelf op te gaan zoeken en te vergelijken. Of zoals Remco Borsato vandaag op de Facebookgroep Superfoods zegt: “Doe zelf gedegen onderzoek en experimenteer. Leer van mensen die al jaren gezond leven en al hebben bewezen dat ze blaken van de gezondheid.”
Dus, als de rook om je hoofd is verdwenen, zorg dan vooral dat je je niet gevangen laat nemen door andere rookgordijnen. Welbewust gecreëerd door media en industrie. Moet je wel die hersens aan het werk zetten ‘natuurlijk’. En graag iets meer dan 5%….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s