Wat is er natuurlijk aan jouw vitamines?

Wat is er natuurlijk aan jouw vitamines?

In de research voor ons boek stuitten wij op veel bijzonder materiaal. Zo waren wij een paar weken geleden bij een lezing over vitamines en essentiële suikers.
Over de suikers- en dan hebben wij het niet over de gewone suikers, die je vooral moet mijden als de pest!- hebben wij het nu niet. Een andere keer. Nu even over vitamines.

Veel mensen slikken vitamines in de veronderstelling dat het goed voor hen is. Dat het in ieder geval geen kwaad kan. Vooral niet als je zogenaamd ‘natuurlijke’ vitaminen kiest. Het potje belooft het zo mooi of de fabrikant staat als hoogwaardig te boek. Hoe duurder hoe beter lijkt het soms wel.
Je denkt misschien dat je natuurlijke, lichaamseigen vitaminen te pakken hebt. Maar pas op, ook die vitamines kunnen vaak synthetische componenten bevatten.
Vaak zit er wel een natuurlijke basis in, maar voor een minuscuul percentage. Minder dan 5% en soms minder dan 1%. De rest is synthetisch, aangevuld door middel van knutselwerk in laboratoria van de grote vitaminenproducenten. Dan mag je het nog steeds natuurlijk noemen. De etikettering in Europa staat dat toe, het is legaal.

Synthetische vitamines lijken op gewone vitamines, maar het lichaam moet er niets van hebben. Wetenschappelijk onderzoek laat dat zien. Dat wordt echter niet aan de grote klok gehangen. Dat is niet in het belang van de producenten immers.
Een paar onderzoeken die snel van tafel geveegd zijn:
• The Journal of the American Medical Association van 28 februari 2007 deed verslag van 47(!) klinische onderzoeken naar het gebruik van synthetische vitamines. Hieruit bleek een significant hogere sterftekans.
• Dood door longkanker verhoogde met 46% door gebruik van synthetische vitamines (New England Journal of Medicine, May 2, 1996).
• Dood door hart- en vaatziekten verhoogde met 26% door gebruik van synthetische vitamines (New England Journal of Medicine, May 2 1996).
• Zwangere vrouwen die synthetische vitamines gebruiken bleken een 400% (!) grotere kans te hebben een kind te krijgen met aangeboren afwijkingen (New England Journal of Medicine, november 23 1995).
Dat laatste onderzoek is toen maar snel gestopt…..
We kunnen nog wel even door gaan. Maar je wordt er niet echt blij van.

De oventest
Hoe weet je nu of je vitamines synthetisch zijn, of synthetische componenten bevatten? Heel simpel: zet je oven aan op 175 graden, leg je vitamines op de bakplaat en laat ze in de oven voor een kwartiertje, twintig minuten. Als ze zwart zijn of zwarte puntjes hebben, weet je dat ze uit teer en olie gemaakt zijn. En dus synthetisch zijn. In de vuilnisbak ermee, zouden wij zeggen. Ze doen meer schade dan goed voor je lichaam. Natuurlijke vitamines worden alleen maar mooi bruin.

Lezing
Wil je meer weten over het belang van vitaminen en wat er natuurlijk is aan synthetische vitamines? Wij organiseren een lezing aanstaande woensdag bij ons thuis. Dan komt een expert je informeren over de ins en outs van (synthetische) vitamines en essentiële suikers. Het is gratis. We verkopen niets. Maar vinden dat mensen de goede info moeten krijgen. Aanmelden kan op lidwien@bennis.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s