There’s more than DNA, stupid

There’s more than DNA, stupid

“There’s more than DNA stupid”

De genen, je DNA, zou bepalen of je verslavingsgevoelig bent of niet. En je DNA zou ook voorschrijven waarom de een wel en de ander niet makkelijk kan stoppen met roken. Het kwam als tussenzinnetje voorbij in de uitzending van Knevel en Van den Brink met longarts Wanda de Kanter afgelopen vrijdag.
Vanuit dit perspectief begrijpen wij de strijd goed die zij voert op http://www.tabaknee.nl tegen de overheid om meer aandacht en geld te besteden aan rookpreventie. Je hebt een bepaalde genetische code, en daar zul je het mee moeten doen. Je zult maar behept zijn met een verslavingsgevoelig DNA, daar kun je toch niets aan doen?
Wij hebben een ander perspectief. DNA heeft maar voor een beperkt deel te maken met of je makkelijk kunt stoppen of niet. Of voor wat je ook maar wilt.
Dat is natuurlijk een tegendraadse gedachte. Maar gelukkig staan wij daarin niet alleen. Er zijn wetenschappelijke inzichten die voorbij gaan aan de vaststaande paradigma’s over hoe de mens in elkaar zit. Zou dat niet de wetenschap zijn zoals Spinoza die bedoelde? Hij wilde begrijpen waarom de dingen waren zoals ze waren en had lak aan de ideeën die al duizenden jaren bestonden en niet in twijfel mochten worden getrokken. Waar vind je nu nog zulke wetenschappers? Kwam je vroeger op de brandstapel, ook nu is voor revolutionaire ideeën weinig ruimte.
Dr. Bruce Lipton, een celbioloog, deed jarenlang onderzoek naar de manier waarop cellen informatie verwerken. Daaruit bleek dat het niet de genen zijn die ons gedrag bepalen, maar dat de genen worden aan- en uitgezet door externe factoren. Ze worden getriggerd door onze waarnemingen en onze gedachten en overtuigingen, onze ‘vibraties’. Overtuigingen kunnen onze genetische code veranderen. Lipton is inmiddels een vermaard vertegenwoordiger van de nieuwe biologie. En uiteraard weg uit de traditionele wetenschappelijke wereld.
Of neem filosoof Eva Jablonka en bioloog Marion Lamb. Zij schreven in hun boek
‘Epigenetic Inheritance and Evolution, The Lamarckian Dimension al in 1995(!): ”De afgelopen jaren heeft de moleculaire biologie aangetoond dat het genoom veel flexibeler en gevoeliger is dan voorheen werd aangenomen. Ze heeft ook laten zien dat de informatie op andere manieren aan nakomelingen kan worden overgedragen dan via de basenvolgorde van het DNA. “In deze ‘nieuwe biologie’ gebeurt een heleboel interessants. Maar je moet het willen zien.
Ook in de traditionele wetenschappelijke wereld raken gelukkig steeds meer mensen ervan overtuigd dat er meer is dan DNA. Biologen bij de National Academy of Sciences – een zeer vooraanstaand onderzoeksinstituut in de VS waar je zo’n beetje alleen lid van worden als je Nobelprijs hebt of bent voorgedragen- hebben bijvoorbeeld de rol van essentiële suikers ontdekt in de communicatie tussen cellen. En daar is meer te halen dan in het DNA. Deze glycobiologie – vijfentwintig jaar geleden alleen voor wetenschappelijke suffies- is door de NSA inmiddels de ‘frontier of new medicine’ genoemd. Een andere aanvliegroute voor hoe de mens werkt, maar net zo ondermijnend voor de gedachte dat de genetische code de allesbepalende sleutel is in hoe de mens werkt. De farmaceutische industrie besteedt inmiddels massa’s geld aan glycobiologie, want hier is iets te halen. Het blijven alleen synthetische experimenten, waar je in onze ogen heel ver vandaan moet blijven…..! En het is nog ietsje complexer dan DNA. Daarover een andere keer.
Stoppen met roken is makkelijk. Als je the missing links in ons huidige paradigma tenminste wilt horen of zien. Maar zoals onze bekende Filosoof en Voetballer Johan Cruyff al zei: “Je gaat het pas zien als je het door hebt.”
We doen ons best met ons boek☺

National Academy of Sciences Report . Glycobiology, a roadmap for the future
http://archive.constantcontact.com/fs175/1102316589439/archive/1111508830621.html

DVD ‘The introduction to the science of Glycobiology’ is te bestellen bij info@startstoppingnow.com.
Wij organiseren ook regelmatig live lezingen. Wil je erbij zijn? Stuur ons een mailtje : info@startstoppingnow.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s